• Muzeum Kaszubskie
    Muzeum Kaszubskie

    Historia Muzeum Kaszubskiego związana jest z osobą jego twórcy i pierwszego kustosza Franciszka Tredera oraz jego pasją kolekcjonerską i naukowo-badawczą. Ten wielce zasłużony Syn Ziemi Kaszubskiej już od młodych lat brał udział w życiu społecznym i kulturalnym Regionu.

  • Z Gazety Kartuskiej
    Z Gazety Kartuskiej

    "...Niechże więc powiększa się grono osób, owianych duchem ratującym skarby ginących form kultury ludowej, a zarazem duchem twórczym, budzącym w dzisiejszych warunkach stokroć korzystniejszych nowe zdobycze kultury rodzimej, mające ukwiecić i upiększyć naszą szarą, codzienną walkę o byt."

 

Aktualności

 

Ekspozycja

 

Godziny otwarcia

 

Cennik

FESTIWAL NALEWKI KASZUBSKIEJ

Festiwal Nalewki Kaszubskiej

 

8 lipca  Muzeum Kaszubskie w Kartuzach  organizuje Festiwal Nalewek Kaszubskich wraz z konkursem na najciekawszą formę prezentacji.

 

Impreza odbywać się będzie na terenie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach

 

Festiwal nawiązuje do tradycji kaszubskich wykonywania nalewek domowych.  Udział w nim mogą wziąć wszyscy, którzy zajmują się wytwarzaniem nalewek. Każdy chętny będzie mógł zaprezentować swoje wyroby i wziąć udział w festiwalowym konkursie. W jego jury zasiądzie  grono znawców przedmiotu.

 

 

 

INFORMACJE OGÓLNE

 

1.  Festiwal Nalewek Kaszubskich, zwany dalej festiwalem jest imprezą promocyjną oraz edukacyjną, popularyzującą nalewkarstwo, nawiązującą do tradycji produkowania nalewek przez gospodynie kaszubskie. Celem Festiwalu jest promowanie zdrowej i naturalnej żywności i napojów sporządzonych wg tradycyjnych receptur.

 

2. Organizatorem jest Muzeum Kaszubskie w Kartuzach

 

3. Organizacją Festiwalu kieruje Barbara Kąkol tel. 505818150 mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

4. W ramach festiwalu odbędzie się konkurs na najbardziej wykwintna nalewkę oraz na sposób jej prezentacji. Konkurs odbędzie się 8 lipca w Kartuzach. W konkursie mogą uczestniczyć osoby pełnoletnie posiadające zdolność do czynności prawnych, zakwalifikowane przez organizatora zwane dalej Uczestnikami konkursu.

 

ZASADY UCZESTNICTWA

 

1. Uczestnicy zgłaszający się do konkursu zobowiązani są wypełnić kartę zgłoszeniową. W przypadku zgłaszania większej liczby nalewek, do każdej z nich należy dołączyć osobną kartę zgłoszenia. Karty zgłoszeniowe można składać osobiście w siedzibie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach, ul. Kościerska 1 83-300 Kartuzy, lub przesyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

2. Uczestnicy podpisując zgłoszenie do konkursu akceptują regulamin.

 

3. Do konkursu zgłoszone mogą być nalewki, które niedostępne są w sprzedaży, z wyjątkiem sprzedaży na targach i festiwalach regionalnych.

 

4. Nalewka powinna być wyprodukowana z naturalnych surowców, dobór dodatków jest dowolny. Butelka z nalewką powinna być oznaczona za pomocą etykiety zawierającej nazwę, imię i nazwisko autora oraz zaznaczenie czy jest wytrawna, półsłodka czy słodka.

 

4. Uczestnicy zgłaszający nalewki do konkursu zobowiązani są do dostarczenia jednej próbki o pojemności nie mniejszej niż 0,25 l dla każdej zgłoszonej do konkursu nalewki. Ilość nalewek zgłoszonych do konkursu przez Uczestnika jest dowolna.

 

5. Nalewki przyjmowane są do konkursu w dniach 7-8 lipca  do godziny 12.00.

 

ZASADY ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU

 

1. Jury powołuje Organizator. Członkowie Jury dokonują degustacji oraz oceny prezentacji nalewki (etykieta, nazwa, butelka) zgłoszonych do konkursu nalewek na warunkach zapewniających anonimowość.

 

a) Jury zna jedynie numer nalewki.

 

b) Kryterium oceny nalewek w fazie finałowej to m.in. klarowność, smak, zapach, kolor, opakowanie.

 

c) Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwa Przewodniczący Jury.

 

WYNIKI

 

1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi w dniu 8 lipca podczas Festiwalu Nalewek Kaszubskich Wynik Konkursu ogłoszony zostaje przez Przewodniczącego Jury (około godziny 16.000

 

Regulamin wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA

 

NA FESTIWAL NALEWEK KASZUBSKICH

 

WRAZ Z KONKURSEM NA NAJCIEKAWSZĄ FORMĘ PREZENTACJI

 

Muzeum Kaszubskie im. F. Tredera w Kartuzach

 

 

 

Imię i nazwisko uczestnika        …………………………………………………………..

 

 

 

Adres    ……………………………………………………………………………………..

 

 

 

Telefon komórkowy                ………………………………………………………………

 

 

 

Nazwa zgłaszanej nalewki/ nalewek  ……………………………………………………....

 

 

 

 

 

Oświadczam, że zgłaszana do konkursu nalewka jest produktem wytworzonym zgodnie z recepturami kaszubskimi oraz z zachowaniem prawidłowych zasad i warunków do wytwarzania i przechowywania produktów spożywczych. Nie zawiera toksyn lub innych szkodliwych substancji (z wyłączeniem alkoholu). Oświadczam, że zgłaszana do konkursu nalewka jest  produktem wytworzonym na bazie wyrobów alkoholowych nabytych w placówkach handlowych, uprawnionych do sprzedaży tychże wyrobów w Polsce lub za granicą . Nalewka ta nie jest dostępna w komercyjnej sprzedaży w kraju lub za granicą.                                                                                                                                                                                                             

 

Oświadczam, że zapoznałam się z regulaminem Festiwalu Nalewek Kaszubskich i akceptuję go.

 

 

 

 

 

Miejsce, data                                                                                     czytelny podpis

 

Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach
Copyright © 2012

Projekt i wykonanie: Projekt i realizacja: StudioArt.biz