ŚCINANIE KANI (23 czerwca 2017)

 

 

23 czerwca w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach odbyła się inscenizacja kaszubskiego widowiska obrzędowego Ścinanie Kani. Otwarcie imprezy miało miejsce  na Rynku Głównym a następnie uczestnicy wraz ze Zdzich Kapelą przemaszerowali ulicami miasta na teren Muzeum.

 

Sięgający XIX wieku zwyczaj ścinania kani związany był z obchodami świętojańskimi a także Zielonymi Świątkami, Bożym Ciałem oraz przesileniem letnim. Kania jako ptak drapieżny symbolizowała w wierzeniach ludowych zło oraz nieurodzaj, dlatego też aby zapobiec suszy podczas nadchodzącego sezonu letniego, dokonywano obrzędowego ścięcia ptaka.

 

Obrzęd ścinania kani został zaprezentowany w formie przedstawienia i odegrany przez uczniów Zespołu Szkół w Kiełpinie, którzy przebrali się za najważniejsze osobistości we wsi: sołtysa, policjanta, nauczyciela, leśniczego i ich żony oraz kata. Za symboliczną kanię posłużyła wypchana kukła ptaka uszyta przez pracowników Muzeum.

 

Po inscenizacji nastąpił poczęstunek uczestników imprezy, podczas którego zagrała orkiestra dęta Zdzich Kapela z Wejherowa.

 

Serdecznie dziękujemy za wsparcie materialne - Pani Janinie Kwiecień – Staroście Powiatu Kartuskiego, członkom Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Kaszubskiego oraz panu Leszkowi Brillowskiemu – prezesowi firmy Newsda.

 

 

 

Festiwal Nalewki Kaszubskiej

 

8 lipca  Muzeum Kaszubskie w Kartuzach  organizuje Festiwal Nalewek Kaszubskich wraz z konkursem na najciekawszą formę prezentacji.

 

Impreza odbywać się będzie na terenie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach

 

Festiwal nawiązuje do tradycji kaszubskich wykonywania nalewek domowych.  Udział w nim mogą wziąć wszyscy, którzy zajmują się wytwarzaniem nalewek. Każdy chętny będzie mógł zaprezentować swoje wyroby i wziąć udział w festiwalowym konkursie. W jego jury zasiądzie  grono znawców przedmiotu.

 

 

 

INFORMACJE OGÓLNE

 

1.  Festiwal Nalewek Kaszubskich, zwany dalej festiwalem jest imprezą promocyjną oraz edukacyjną, popularyzującą nalewkarstwo, nawiązującą do tradycji produkowania nalewek przez gospodynie kaszubskie. Celem Festiwalu jest promowanie zdrowej i naturalnej żywności i napojów sporządzonych wg tradycyjnych receptur.

 

2. Organizatorem jest Muzeum Kaszubskie w Kartuzach

 

3. Organizacją Festiwalu kieruje Barbara Kąkol tel. 505818150 mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

4. W ramach festiwalu odbędzie się konkurs na najbardziej wykwintna nalewkę oraz na sposób jej prezentacji. Konkurs odbędzie się 8 lipca w Kartuzach. W konkursie mogą uczestniczyć osoby pełnoletnie posiadające zdolność do czynności prawnych, zakwalifikowane przez organizatora zwane dalej Uczestnikami konkursu.

 

ZASADY UCZESTNICTWA

 

1. Uczestnicy zgłaszający się do konkursu zobowiązani są wypełnić kartę zgłoszeniową. W przypadku zgłaszania większej liczby nalewek, do każdej z nich należy dołączyć osobną kartę zgłoszenia. Karty zgłoszeniowe można składać osobiście w siedzibie Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach, ul. Kościerska 1 83-300 Kartuzy, lub przesyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

2. Uczestnicy podpisując zgłoszenie do konkursu akceptują regulamin.

 

3. Do konkursu zgłoszone mogą być nalewki, które niedostępne są w sprzedaży, z wyjątkiem sprzedaży na targach i festiwalach regionalnych.

 

4. Nalewka powinna być wyprodukowana z naturalnych surowców, dobór dodatków jest dowolny. Butelka z nalewką powinna być oznaczona za pomocą etykiety zawierającej nazwę, imię i nazwisko autora oraz zaznaczenie czy jest wytrawna, półsłodka czy słodka.

 

4. Uczestnicy zgłaszający nalewki do konkursu zobowiązani są do dostarczenia jednej próbki o pojemności nie mniejszej niż 0,25 l dla każdej zgłoszonej do konkursu nalewki. Ilość nalewek zgłoszonych do konkursu przez Uczestnika jest dowolna.

 

5. Nalewki przyjmowane są do konkursu w dniach 7-8 lipca  do godziny 12.00.

 

ZASADY ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU

 

1. Jury powołuje Organizator. Członkowie Jury dokonują degustacji oraz oceny prezentacji nalewki (etykieta, nazwa, butelka) zgłoszonych do konkursu nalewek na warunkach zapewniających anonimowość.

 

a) Jury zna jedynie numer nalewki.

 

b) Kryterium oceny nalewek w fazie finałowej to m.in. klarowność, smak, zapach, kolor, opakowanie.

 

c) Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwa Przewodniczący Jury.

 

WYNIKI

 

1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi w dniu 8 lipca podczas Festiwalu Nalewek Kaszubskich Wynik Konkursu ogłoszony zostaje przez Przewodniczącego Jury (około godziny 16.000

 

Regulamin wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA

 

NA FESTIWAL NALEWEK KASZUBSKICH

 

WRAZ Z KONKURSEM NA NAJCIEKAWSZĄ FORMĘ PREZENTACJI

 

Muzeum Kaszubskie im. F. Tredera w Kartuzach

 

 

 

Imię i nazwisko uczestnika        …………………………………………………………..

 

 

 

Adres    ……………………………………………………………………………………..

 

 

 

Telefon komórkowy                ………………………………………………………………

 

 

 

Nazwa zgłaszanej nalewki/ nalewek  ……………………………………………………....

 

 

 

 

 

Oświadczam, że zgłaszana do konkursu nalewka jest produktem wytworzonym zgodnie z recepturami kaszubskimi oraz z zachowaniem prawidłowych zasad i warunków do wytwarzania i przechowywania produktów spożywczych. Nie zawiera toksyn lub innych szkodliwych substancji (z wyłączeniem alkoholu). Oświadczam, że zgłaszana do konkursu nalewka jest  produktem wytworzonym na bazie wyrobów alkoholowych nabytych w placówkach handlowych, uprawnionych do sprzedaży tychże wyrobów w Polsce lub za granicą . Nalewka ta nie jest dostępna w komercyjnej sprzedaży w kraju lub za granicą.                                                                                                                                                                                                             

 

Oświadczam, że zapoznałam się z regulaminem Festiwalu Nalewek Kaszubskich i akceptuję go.

 

 

 

 

 

Miejsce, data                                                                                     czytelny podpis

 

W piątek, 2 czerwca 2017 Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach dołączyło do szacownego grona 70-latków. Uroczystości jubileuszu odbyły się  pod honorowym patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Jarosława Sellina, Burmistrza Kartuz Mieczysława Grzegorza  Gołuńskiego i Starosty Powiatu Kartuskiego Janiny Kwiecień.

Jubileusz  70-lecia istnienia Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach rozpoczął  się o godz. 10.00 uroczystą mszą św. w kościele pw. Św. Kazimierza. Mszę świętą  sprawowali Ks. Dziekan Piotr Krupiński i Ks. dr Ryszard Różycki. Po mszy, wszyscy goście udali się na teren Muzeum, gdzie odbywały się dalsze uroczystości.

 Na akademię przybyło wielu znamienitych gości ze świata polityki i kultury.  Na wstępie głos zabrała Barbara Kąkol - Dyrektor Muzeum Kaszubskiego im. Franciszka Tredera w Kartuzach. Przywitała gości, bardzo serdecznie dziękując im za tak liczne przybycie.

W obchodach jubileuszu muzeum udział wzięli m.in.: Stanisław Lamczyk Poseł na Sejm RP, były Wojewoda Pomorski Piotr Karczewski reprezentujący Sejmik Województwa Pomorskiego, Bogdan Łapa Wicestarosta Kartuski, Mieczysław Grzegorz Gołuński Burmistrz Kartuz i Sylwia Biankowska Zastępca Burmistrza, Andrzej Pryczkowski Przewodniczący Rady Miejskiej w Kartuzach wraz z delegacją radnych: Wiceprzewodniczącym Ryszardem Duszyńskim, Adrzejem Borzestowskim i Edmundem Kotłowskim. Swą obecnością zaszczycili nas także: prof. Edmund Wittbrodt Prezes Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, wójtowie Chmielna, Sulęczyna i Somonina - panowie Jerzy Grzegorzewski, Bernard Grucza i Marian Kryszewski.  Burmistrza Żukowa, pana Kankowskiego reprezentował Kierownik Wydziału Promocji UM w Żukowie Radosław Cebela, a wójta Wyrzykowskiego z Przodkowa reprezentowała pani Katarzyna Markowska.

Ponadto wśród gości byli także przedstawiciele zaprzyjaźnionych muzeów: Muzeum Archeologiczne w Gdańsku reprezentowała  Barbara Babińska, Muzeum Ziemi Puckiej - Mirosław Kuklik,  Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej -  Tomasza Fopke, Benita Grzenkowicz-Ropela i Roman Drżeżdżon, zaś Muzeum Narodowe w Gdańsku - Józef Wardyn.

Nie mogło także zabraknąć  dyrektorów  kartuskich instytucji kultury: Aleksandry Maciborskiej - Pytka z Kartuskiego Centrum Kultury i Kazimiery Nowickiej z Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej, Kazimierza Formeli  Wiceprezesa ZK-P w Kartuzach, Tadeusza Morynia Przewodniczącego Towarzystwa Miłośników Kartuz, Kazimierza Borzestowskiego reprezentującego Związek Piłsudczyków oddział w Kartuzach, Ryszarda Mielewczyka Przewodniczącego Towarzystwa Przyjaciół Kaszubskiego im. Franciszka Brzezińskiego oraz Andrzeja Tredera - syna  założyciela Muzeum, Franciszka Tredera wraz najbliższą rodziną.

w części artystycznej wystąpiła Damroka Kwidzińska w piosenkach ze swojej ostatniej płyty oraz Regionalny Zespół Dziecięcy ''Słunôszka'' ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Kartuzach. Nie zabrakło tez wystąpień gości i podziękowań i gratulacji składanych na ręce Barbary Kąkol - dyrektor kartuskiego Muzeum.

Prof. Edmund Wittbrodt – Prezes ZKP zauważył, że działania Muzeum są zbieżne z działaniami zrzeszenia oraz, że ci sami ludzie je tworzyli. Powiedział: „Cieszę się, że Wasza muzealna placówka pięknie się rozwija i daje świadectwo bogatego dorobku Kaszub i całego Pomorza.  Kartuzy, z Muzeum Kaszubskim im. F. Tredera, stoją u bram Kaszub i są swoistą wizytówką naszego regionu”.

Barbara Kąkol przedstawiła po krótce historię Muzeum, wymieniając dotychczasowych dyrektorów instytucji. Zaprezentowała działania placówki oraz określiła jej cele.

Zauważyła także, że w  globalizującym się podejściu do państwowości i kultury,  muzeum nieustannie zabiega o wzmocnienie poczucia wartości lokalnej historii, kultury, kształtującej kaszubską tożsamość i dumę z poczucia przynależności do Kaszubów.

Muzeum nie jest własnością kierowników, dyrektorów, muzealników, jest dobrem narodowym  i o tym prosiłabym, aby pamiętać. Eksponat – artefakt to nie tylko zabytek, przedmiot, element ekspozycji, to moc, siła, praca rąk naszych przodków, naszej uwikłanej historii. Lata mijają, a Muzeum trwa bo jest zbudowane na mocnych podwalinach, którymi są wiara i siła Ojców – Przodków naszych - mówiła.

Pani Dyrektor podzieliła się życzeniami otrzymanymi   z Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej: Pan Prezydent Andrzej Duda  życzy wszelkiej pomyślności, satysfakcji, zapewnia  o docenieniu wielu cennych inicjatyw, które odbywają się w muzeum i prosił wszystkich Państwa gorąco pozdrowić”.

Pani Dyrektor oprócz wymienienia tego co już w ciągu zaledwie 3 lat jej działalności jako Dyrektora udało się osiągnąć, zdradziła także najbliższe plany kartuskiej placówki, a są nimi rozbudowa i zaadaptowanie na cele użytkowe poddasza budynku muzealnego tzw. gospodarczego. Podziękowała także Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego  za  otrzymaną dotację na montaż systemu sygnalizacji włamania i napadu, kontroli dostępu i częściowo telewizji dozorowej, Panu Mieczysławowi Grzegorzowi Gołuńskiemu Burmistrzowi Kartuz i Pani Janinie Kwiecień za wsparcie finansowe inwestycji polegającej na odtworzeniu zabytkowych okien i drzwi w budynku głównym Muzeum. Szczególne podziękowania skierowała do przyjaciół i pracowników Muzeum w sposób szczególny dziękując przewodnikowi Tadeuszowi Wanke.

 Po części oficjalnej odbyło się zwiedzanie Muzeum oraz wystawy poświęconej Franciszce Majkowskiej przygotowanej we współpracy z Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubko-Pomorskiej. Autorkami wystawy są Panie Benita Grzenkowicz- Ropela i Barbara Kąkol.

Dalsza część uroczystości odbyła się w Kartuskim Centrum Kultury, gdzie o godz. 13:00 rozpoczęła się projekcja filmu o założycielu kartuskiego muzeum, Franciszku Trederze. Historia dzisiejszego patrona Muzeum była bardzo ciekawa i wciągająca, a że zachwyciła licznie zebraną publiczność świadczą gromkie brawa jakimi zostali uhonorowani autorzy filmu.

Po części oficjalnej przyszedł czas na spotkania przy ciastku i kawie. Na tę okoliczność powstał specjalny tort, którym osobiście częstowała pani dyrektor Barbara Kąkol.

 

 

Podkategorie